CzECH COURSES BRNO

In-class & Online Czech Language Courses for Foreigners in Brno & Prague
Back to the list

Na svatbě / At the wedding - 5-minute Czech Advanced

V létě má spousta z vás o víkendech nabitý program, protože jste pozvaní na svatby. Dnes se něco dozvíte o nejběžnějších českých svatebních zvycích. 



5-minute Czech - Advanced

S typickou českou svatbou se váže mnoho zvyků. Některé páry dodržují mnoho zvyků, jiné si vybírají jen některé. Dnes se podíváme na ty nejběžnější:


Nevěstino oblečení by mělo obsahovat něco nového, něco starého, něco modrého a něco půjčeného. Ženich by měl nevěstu vidět poprvé až na obřadu - když ji vidí dříve, může to přinést smůlu. Nevěsta proto přichází na obřad jako poslední. 


Při obřadu si partneři vymění snubní prstýnky. Po obřadu pár prochází uličkou, kterou vytvoří hosté a říká se jí špalír. Hosté na novomanžele hází rýži jako symbol prosperity a hojnosti. 


Po přípitku proneseném otcem nevěsty následuje hostina. Novomanželé dostanou jeden talíř polévky, což symbolizuje jejich spojení v manželství. Typické svatební jídlo je vývar s knedlíčky a svíčková. Po hostině novomanželé společně rozkrojí svatební dort. A na svatbě by také neměly chybět svatební koláčky.


Další zvyk, který se i dnes často dodržuje, je rozbíjení talíře a následné zametání střepů smetáčkem a lopatkou. Střepy zase symbolizují štěstí a společné zametání spolupráci. Novomanželé by si měli několik střepů schovat. Po hostině následuje tanec, a první tanec je věnován novomanželům.

 

Dalším populárním zvykem je házení svatební kytice. Nevěsta stojí zády a hází kytici do skupiny nezadaných žen. Ta, která kytici chytí, se do roka vdá také.


© CzechCourses.cz, 2011 - 2024