CzECH COURSES BRNO

In-class & Online Czech Language Courses for Foreigners in Brno & Prague
Back to the list

Jedeme na chatu! / Heading to the cottage! - 5-minute Czech Advanced

Možná jste si všimli, že mnoho vašich kamarádů a kolegů tráví víkendy mimo město, na chatách a chalupách. V dnešním pracovním listu pro pokročilé se dozvíte něco o tomto českém fenoménu a naučíte se některá slova s ním spojená. 



5-minute Czech - Advanced 


Co to vlastně ty chaty a chalupy jsou? A jaký je mezi nimi rozdíl? 

Chata je malý domek, který je často v lese nebo v chatové oblasti. Byl postaven jako sezónní objekt a je určený k rekreaci. 

Chalupa je běžný dům, ve kterém dříve bydleli lidé, a dnes se používá k rekreaci. Často je dědictví po příbuzných. 


Chataření a chalupaření mají v Česku dlouhou tradici. Souvisí s trampingem / trempinkem. Ten se zrodil za první republiky z romantické fascinace příběhy o Americe a Divokém západě. Lidem, kteří trampují, se říká trampové. Tito lidé chodí na dlouhé výlety do přírody, kterým se říká vandry nebo čundry. Na těchto výletech často spí pod širákem (in the open air). Trampové stavěli jedny z prvních chat a zakládali trampské osady. 

Kvůli omezenému cestování a komplikované společenské situaci byly chaty a chalupy velmi populární za minulého režimu, a tato obliba se nezměnila ani po listopadové revoluci a trvá dodnes. 


A co tedy Češi na chatě dělají? 

Češi o víkendu a o dovolené moc rádi vyráží do přírody ("head to nature"), takže pobyt na chatě využívají k chození po lese nebo po horách (walking around the forest / on mountains), rybaření (fishing) a houbaření (mushroom picking). 

Večer si také rádi udělají táborák (campfire), u kterého opékají špekáčky či buřty (kind of sausauge), a někdy třeba také hrají na kytaru a zpívají.


      


© CzechCourses.cz, 2011 - 2024